Thursday, April 21, 2011

DUŞUN İÇİNDEKİ KOVA

Bir otele  gittiğinizi düşünün ve duşda bir kova buluyorsunuz. Ne zannedersiniz?

Temizlikci kadın unuttu herhalde!!

Bu ne biçim otel!! Bu kadarı da olmaz.

Arada sular mı kesiliyor acaba?

......

Olmaz olmaz demeyin. Avustralya’ya giderseniz  karşılaşacağınız bir manzara.Duşlardaki bu kova susuzluk sınırlarında yaşayan Avustralya’da ,duş suyu ısınana kadar boşuna akan soğuk suyun toplanan bu su daha sonra bahçe-çiçek sulama veya tuvalete dökmek için kullanılıyor. Bu uygulama günlük yaşamın bir parçası olmuş durumda.Her şehrin girişinde su için alarm dereceleri var ve o derecelere göre alınan önlemler değişiyor.Son iki senedir bizde de-özellikle büyük şehirlerde- yazın baş gösteren susuzluğa karşı acaba mecbur kalmadan böyle bir uygulamaya gidilinebilinir mi? Ben oğluma devamlı olarak dişlerini yıkarken suyu açık bırakmamasını,yıkanırken çok uzun sure duşda kalmamasını,ellerini dahi yıkarken boşa su akıtmamasını her fırsatta tembih ediyorum.Kendisi 4.5 yaşında (bu yazı 2008 tarihli)olduğu için bu uyarılarım hergün birçok kez tekrarlansa da bıkıp usanmadan söylüyorum.Hatta bazen çok  konuşuyorum herhalde ki ‘Tamam anladım anne’ veya ‘Kulağım ağrıyor ,konuşma lütfen ‘ sitemleri de almıyor değilim.

Su kadar önemli olan başka konuda enerji kaynaklarının bilinçli kullanımı.Evde elektrik kesildiğinde hayat bizim için durur sanki. Işık yanmaz,televizyon çalışmaz, buzdolabı ve yiyecekler bozulacak diye ödümüz kopar.Ama hiç aklımıza elektrik varken nasıl tasarruflu kullanabiliriz diye bir soru gelmez.Evde yardımcı kadın sırf ses olsun diye saatlerce televizyonu açar.Kızarız ama çocuğumuz devamlı seyretmesin  diye,yoksa elektrik harcanıyor diye değil.Çocuğumuz ışığı kapamadan tuvaletten çıkar,arkasından söylenip biz kapatırız;onu geri döndürüp kendi kapamasını sağlamayız.

‘Ağaç yaşken eğilir ‘sözünden yola çıkarak acaba çocuklarımıza onların ilerde yaşayacakları çevreyi korumak adına kendimize ve onlara şimdiden neler öğretebiliriz? Biraz kafa yoralım  ve uygulayalım.

Işıksız ve susuz kalmayın.

No comments:

Post a Comment